SwexitLogo

En grönare värld med Trump.

2017-01-21 17:19


Trump stoppar TTIP handelsavtalet. Protesterna har varit många mot avtalet och det har varit svårt att  veta vad avtalet egentligen innebar.

Skrotningen av avtalet kan bli vändningen för miljö och klimathotet då det kommer att bli billigare att producera varor i det egna landet framför import.

Inget kan vara mer glädjande för miljövänner världen över. Egenproduktion i det egna landet kommer att gynnas och det gäller även Sverige. Import och export kommer att minska och därmed de stora utsläppen från båt, flyg och lastbilstransporter. Importerade amerikanska bilar blir lite dyrare men ju närmare marknaden något produceras dess billigare blir det.


Tyska Volkswagen och BMW har redan fabriker i Mexico för den amerikanska marknaden. Diskussionerna har redan startat för att flytta fabrikerna till USA för att undgå den straffskatt som Trump vill införa på tex. importerade bilar.


Det här är inget nytt. I flera asiatiska länder som Vietnam och Thailand som inte har någon inhemsk bilproduktion har man skyhöga tullar på importerade bilar. Tex. kostar en Volvo 40% mer i Thailand än i Sverige. Marknaden skriker efter bilar och genom den extra tullavgiften har istället bilföretagen fabriker i respektive länder för att kunna konkurrera utan tullavgifter. I Thailand finns idag Toyota, Izusu, Mitshubishi, Honda, mfl.


Vinsten är självklar, närproducerat där inhemska råvaror används och arbetstillfällen, minskade transporter med minskade utsläpp som följd.


Det är denna modell som Trump vill införa i USA. Och man kan väl inte annat säga än att det gynnar miljön och den globala uppvärmningen.


Förespråkarna menar att det blir tex. dyrare att köpa tex. en Merzedes eller Volvo i USA om de inte väljer att bygga fabriker på plats. Det är helt korrekt, importerade bilar blir dyrare, men är inte det priset vi faktiskt måste betala om vi vill leva i en hållbar värld? Personligen tror jag att de flesta som vill köpa en Volvo i USA gör detta även om priset skulle vara 30% mer. Och dessutom kommer ju en Volvo att bli billigare i Sverige så globalt sett så kommer detta att justera sig själv.


Vem som helst kan ju tex se att det finns ett stort systemfel med hur handelsavtal kan missbrukas. Ett mycket bra exempel är räkor som fiskas i nordnorge frysas ned och transporteras till Algeriet i norra Afrika, där skalas de och fryses ned igen och transporteras med lastbil till Norge och Sverige. 


Vi har ett stort systemfel i hur vi tillverkar, förädlar och transporterar det vi förbrukar i världen. Detta har nu Trump dragit fram i ljuset.


Grattis JORDEN!

(placeholder)